Have you done your prayer?

Thursday, December 09, 2010

Debate

Assalamualaikum. Ni la first time nak update blog setelah 3 bulan tinggal blog. Apa-apa pon, kali ni nak cerita pasal pengalaman. Pengalaman yang berharga susah nak dapat dan selalunya bila dah dapat tu kita cam xbrapa nak hargai. Eh, bukan nak hurai pasal pengalaman sebenarnya. Dah baca tajuk kan? So pengalaman pasal Debate.

"Apa, Jazli masuk debtae?! Tak percayalah?" Hah, perkataan tu la yang keluar dari mulut kawan2 aku kat UTP ni iaitu Izzuhan dan Acap. Sekarang ni pun kalau yang baru tau pun mesti cakap camtu kan?Haa...don't judge the book by it's cover. Sedang berjalan nak ke masjid tiba2 terbocor lak rahsia. Selepas tu, memori2 tentang debate ni kembali bermain kat kotak fikiran. Bukan la semuanya manis tetapi hikmah yang dapat tu begitu tak ternilai rasanya.

Semuanya bermula ketika aku masih lagi di Tingkatan 1. Budak mentah la katakan. Time tu pun ramai ja yang dok main2 lagi walaupun sekolah SBP. Haa...back to history first. Aku ni pernah la jadikan English favourite subjek aku tapi time darjah 1 & 2 je. Lepas tu, aku ada tersalah faham soalan membuatkan aku hilang banyak markah. Pastu aku komplen, teacher aku ni buat tak kisah ja sampaikan moral aku untuk English jatuh gila2. Sampai ke UPSR baru la aku sedar yang perangai aku tu xbawak pa2 faedah. So aku start la nak bina balik English aku and Alhamdulillah, UPSR stret n dapat SBP.

Time form 1, ak masih nak improve English aku so aku join na team "Fresh Mag" yang membuat majalah english. Tapi perancangan untuk buat sekali sebulan menjadi sekali ja dalam setahun tu. So ada la improve sket2 dan kenal yang mana boleh naikkan English aku. Tapi time form 1 tu jugak ada pertandingan debate Form 1 & 2 antara rumah sukan. Mulanya memang aku tak masuk tapi tiba2 betul2 time pertandingan tu kena tarik sebab wakil dah hilang mana tak tau. Bila sampai time aku berhujah, aku kaku. Dah tak tau format dan tak tau langsung apa yang nak dicakapkan. Then, kak Siva sebelah aku tu tolong aku cakap. Aku cakap sebijik2,sepatah demi sepatah. Memang memalukan la dan sah2 aku kalah. Pastu time nak bagi hadiah saguhati, aku pulak kena naik pentas amik sebab xda wakil. Dah la aku xsumbang pa2 tetiba lak nak jadi wakil amek hadiah. Ish3...

Tapi yang tu baru pre-story dia. Time form 1 tu jugak ada skali tu aku xdpat nak buat majalah untuk Star tu (sekarang ni buat poster lak) disebabkan aku antara beberapa orang dalam kelas aku yang tak dapat A/ B untuk mid sem English. Aku dapat 64 je time tu. 1 lagi ja nak B. So agak frust, aku berazam nak ubah situasi tu. Dan aku sebenarnya banyak idea pasal dunia ni dan berangan nak masuk Team bahas BM tapi bila aku tengok kawan perempuan aku sorang tu dah terpilih masuk team bahas, so aku dengan kecewanya beralih untuk menunggu tawaran untuk team Debate BI lak. (Sebenarnya, aku tak tau pun kalau nak masuk kena p bagitau kat cikgu =p)

Time form 2 plak, ada sorang Teacher ni dari NZ mai mengajar kat sekolah aku. Aku pun amek kesempatan la nak improve English ngan dia. Then, ada tawaran nak masuk Team Debate under dia. Aku pun, tunggu lagi, masuk la. Aku ajak kawan baik aku skali, Nasrul. Time nak bagitau dia tu pun, aku tergagap2. Nasib baik ada Arif Azmi, sorang lagi kawan baik aku. Dia terer la bab2 BI ni. Then bermula la perjalanan sebenar aku dalam dunia Debate ni. Banyak la benda yang berlaku sehingga tak terkata dan tertulis kat sini. Semuanya menjadi memori ja kini.

Kemuncaknya, bila kami dapat peluang untuk join Pertandingan Bahas Antarabangsa UIA. Memang kami agak teruja la nak p. Kami pun dah memang rapat dah sesama sendiri. So team debate hantar 1 team yang terdiri daripada Adilah, Arif, Bavithra & Izzati. Aku & Hafiz Yusof jadik observer ja. Kami pun dapat bilik kat UIA yang agak buruk (sesuai la ngan status pasukan belasahan) and kami terpaksa berhimpit sebab untuk observer sebenarnya tak dak bilik disediakan pon. Time tu la kami mula rapat sikit ngan Abg Hanif & Abg Hazami(bukan nama sebenar). Then, lepas briefing semua, pertandingan pun nak mula dah. Cuma tetiba pengacara kata akan dibuat Swing Team untuk sesapa yang jadik observer sebab tak cukup team nak lawan. So aku & Hafiz join setelah dipaksa oleh Miss Jacqui (lupa lak nak perkenal, dia la teacher dari NZ tu). Then, kami sempat lawan ngan 2 team ja. Tapi prestasi kami boleh2 la sebab dengan tak da pengalaman dapat la 2nd best debater untuk satu tajuk tu. Untuk team utama pulak, menang 4 kot kalau tak salah. Tapi xdapat nak mara ke pusingan seterusnya. Kat sini la kami kenai ngan Usher kami, Kak Sarah & kawan dia, eh, terlupa lak nama kawan dia tu.

Memang berharga la dapat pengalaman tu. Kami pun ada p tengok macam2 pertandingan macam HKSBP untuk team senior. So aku punya English memang improve la. Then, naik form 4, semua cam dah jadik senior sikit, kena la serius sikit dalam berdebate ni. Miss Jacqui pun dah berpindah balik ke negara dia so tak berapa nak terurus team debate ni. Pastu melalui debate ni la jugak aku diserapkan ke dalam Pasukan Inovasi Sekolah yang banyak membanggakan sekolah. Mula2 Cikgu Inovasi, Cikgu Harris tanya pandai ka nak bercakap? Then, Yah (Teammate Pasukan Inovasi) pun meyakinkan cikgu ngan kata aku ni team debate. So xkan la aku xpandai cakap. Tapi aku pun tgh tak berapa lagi English sebenarnya. Dalam team pun jadi 5th debater & simpanan ja keja. Tapi Debate ni la yang bantu aku dapat banyak kejayaan dalam Inovasi ni dan kesannya masih terasa sampai sekarang. Sebab, sijil aku yang banyak asal dari Inovasi dan aku masuk Inovasi dari Debate. So kat mana aku berada sekarang memang efek dari Debate la.

Time form 5, telah ditubuhkan Debate Club yang mana aku telah menadi bendaharinya. Tapi sejak masuk inovasi aku xberapa nak aktif la debate ni. Sebab aku dalam inovasi dah dapat macam2 so kna la bg peluang kat org laen lak. (Cerita inovasi? post akan datang....) Aku pun dah jadik penunjuk ajar kat adik2. Pastu kadang tu pikir yang aku nih kadang terpinggir gak coz jarang dapat peluang nak debate tapi sebenarnya debate dah bagi banyak peluang kat aku dalam bidang lain. So bila nak tinggal debate ni agak sedih r. Lagipun batch kami ni ja yang paling semangat aku tgok takat nih. Walaupun xramai, tapi usaha memang banyak r. So aku nak mintak maap la kat team debate aku sbb ak byk wat salah kot. Pikir bukan2 lak tuh. Pa2 pon thanx gak for the memories!

Special thanks to Arif, Adilah, Izzati, Hafiz, Afiq, Miss Jacqui, Nasrul, dan semua yang pernah tolong dalam karier debate aku kat SMSSMJ. =)

Kenangan yang tercipta akan sentiasa terpahat di ingatan.

2 comments:

  1. haha. syg abg yg cintakan debate. :P

    ReplyDelete
  2. hehe..syg adek gak n dak2 debate laen...=D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...