Have you done your prayer?

Thursday, July 12, 2012

Perlaksanaan Islam? Bagaimana?

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Dalam kelas Pendidikan Agama Islam (PAI) kat sekolah dulu / Islamic Studies (IS) kat u, ada gak kita dok dengaq pasal kesan2 implementation Islam dalam masyarakat sekeliling. Aku pernah terpikir gak pasal benda nih. Camna zaman Rasulullah dulu, orang bukan Islam boleh hidup dalam persekitaran Islam dengan aman. Macam kat Mekah ngan Madinah, ada je org bukan Islam (tak pasti pulak agama mana) yg hidup kat situ. Maksudnya di sini, diorg tak de keluarkan atau debatkan isu2 sensitif berkaitan Islam. 

Macam kalau zaman sekarang nih, baru je bagi cadangan nak buat something berdasarkan Islam, terus ramai yang melatah. Yang Islam pun, ada jugak yang melatah. Kata mana hak sama rata la, tak sesuai dengan peredaran zaman la, bla bla bla..

Pikir punya pikir, Alhamdulillah, dapat gak ilham sikit pasal benda nih. Ok, aku ambik satu contoh. Kalau zaman Rasulullah tuh, orang Islam semua memberi salam bila bertemu dan berpisah. Bayangkan kau dalam perjalanan ke kelas, tetiba nampak ramai je bagi salam sambil senyum walaupun tak kenal sesama sendiri. Korang mesti rasa, pergh, ni orang mana nih. Kalau aku one of them mesti aku ada ramai kenalan cam tuh jugak.

Tengah jalan, tetiba ramai bagi senyuman dan salam kat anda.
Perasaan anda?

Maksudnya di sini, bila saling memberi salam tuh, hubungan kita ngan orang Islam nih akan terbina secara automatiknya. Bila tetiba ada keja event ke assignment group ke yg skali dengan dia, kita mesti rasa senang je nak berbincang dan berborak dengan dia.

Satu lagi, bila ada orang bagi salam kat kita, kita akan rasa macam dihargai. Kita tak kenal dia, dia tak kenal dia. Tapi dia boleh hargai dan hormat kita sesama agama. Siapa tak rasa gembira kalau setiap hari rasa dihargai. Mesti positif je hari2 kita kan.

So kita letak orang non-Muslim nih kat tempat kita tadi yang tengah on the way ke kelas. Diorang mesti tertarik dengan Islam bila tengok camtuh. So mula la nak kenal2 dengan Islam, nak belajar pasal Islam. Dan dengan izin Allah, diorang akan memeluk agama Islam. Kalau tak peluk Islam pun, at least, diorang akan take us as example to their daily life. Diorang akan hormat kita bila berbicara dan bersosial. Maka tak keluar la isu2 sensitif, sebagai contoh Hudud.


Kesimpulannya, benda nih kena start ngan diri kita dulu. Panduan dan tatacara telah diberi oleh Allah. Dah diberi tunjuk ajar oleh Rasulullah SAW. Cuma tinggal, sama ada kita nak buat ke tak. 


Islam itu Indah, maka tunjuklah pada dunia Islam Itu Indah.


Sekian.

P/S: Digalakkan share. Hadis Rasulullah, "Sampaikanlah Dariku walau hanya satu Ayat" (HR Bukhari)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...